• Home
  • Contact
  • Dorpsverenigingen
  • Bedrijven
  • Portal Koekangerveld e.o.
  • Belangengroep
  • Agenda
  • Nieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Overleg met B&W
  • Belangengroep
  • Agenda
  • Nieuws

Overleg met B&W

dinsdag 5 maart 2013  -  Koekangerveld

Op dinsdag 5 maart j.l. hebben wij als bestuur van de Belangengroep weer overleg gehad met burgemeester en wethouders. Ook de wijkagent is bij dit overleg aanwezig. Hieronder lichten we een aantal onderwerpen toe die aan de orde zijn geweest. Hierbij zijn ook vragen, bijvoorbeeld over de inzameling van afval en het schonen van de sloten, die ons door leden zijn gesteld.

Afhandeling vandalisme in de HALT-procedure
Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we geconfronteerd met vandalisme in ons dorp. Omdat de groep jonge daders op heterdaad betrapt is, en de gedupeerden allemaal aangifte hebben gedaan, kon de politie handelend optreden. Omdat de daders jongeren waren, werd hen de keuze geboden om doorverwezen te worden naar de HALT-procedure. Dit is gebeurd. Helaas was het vervolg van dit proces voor de gedupeerden niet duidelijk. Vanuit het dorpshuis is er bijvoorbeeld gevraagd om excuses en een taakstraf: het schilderen van de bekladde deur. Het is er allemaal niet van gekomen. Ook de meeste andere gedupeerden zijn ontevreden over de afhandeling en het gebrek aan communicatie. We hebben dit bij de wijkagent aangekaart en hij gaat bij bureau HALT voorstellen om gezamenlijk een evaluatie te houden. We hebben ook aan de gemeente gevraagd wat zij doen met de bekladde verkeersborden. Afgesproken is dat we zullen doorgeven welke borden het zijn en dat deze dan zullen worden vervangen.

Speeltoestellen
Een paar jaar geleden is de gemeente begonnen met het overdragen van het beheer van speeltoestellen aan de bewoners van dorpen. In sommige dorpen is hier een aparte speeltuinvereniging voor opgericht, maar dat leek ons in Koekangerveld wat te veel van het goede. We hadden weinig zin in nog een organisatie erbij. We hebben voorgesteld om het beheer van de speeltoestellen onder te brengen bij het dorpshuis, zodra dit gebouwd en in bedrijf was. Het bestuur van de Veldhoek kon zich hierin vinden. Maar sinds dat moment wil het overdrachtsproces niet vlotten. Er ligt een conceptovereenkomst waarin de afspraken staan. Maar wij willen in het dorp het beheer van de speeltoestellen pas overnemen als alle gebreken zijn verholpen. Wij willen niet dat De Veldhoek moet beginnen met een achterstand in het onderhoud.

De intentie is er om op korte termijn tot een afronding te komen. Hiervoor gaat het volgende gebeuren:

  1. Opnieuw een inspectie door de buitendienst met één of meerdere bestuursleden erbij
  2. Vervolgens verhelpt de gemeente de geconstateerde mankementen, ook de kleine
  3. De gemeente levert de toestellen in veilige staat op; de overeenkomst wordt dan getekend

Inzameling plastic afval
Enkele jaren geleden is aangekondigd dat het plastic afval twee jaar apart zou worden ingezameld. De gemeente was verplicht om deze afvalscheiding te regelen, maar de VAM was op dat moment nog niet in staat om het plastic en het overig afval voldoende van elkaar te scheiden. Die twee jaar zijn inmiddels voorbij. Hoe gaat het nu verder in De Wolden, vroegen wij ons af? De gemeente gaf ons het volgende antwoord: In het proces moet onderscheid worden gemaakt tussen “bronscheiding” en “nascheiding”. Bronscheiding is wat wij met zijn allen doen: thuis het plastic scheiden van de overige soorten afval. Nascheiding gebeurt bij een vuilverwerkende instantie, zoals Attero (voormalig VAM) in Wijster. Sinds januari 2013 geldt er een nieuwe overeenkomst voor verpakkingsafval (gemeenten-Ministerie-bedrijfsleven). De overeenkomst geldt tot 1-1-2022. In de overeenkomst wordt voor kunststofverpakkingen bronscheiding (dus scheiding thuis door bewoners) aangevuld met nascheiding (bij de vuilverwerker) als de meest geschikte inzamelmethode aangemerkt. Volgens de overeenkomst is een overschakeling van bron- op nascheiding alleen toegestaan wanneer de kwaliteit van het gescheiden ingezameld kunststof niet minder wordt. De nascheiding door Attero in Wijster voldoet nog steeds niet aan de kwaliteitseisen. De installatie is niet gecertificeerd. De gemeente kan dus de inzameling niet stoppen zonder de vergoeding uit het afvalfonds, die verstrekt wordt voor bronscheiding, te verliezen. Deze vergoeding via bronscheiding, bedraagt € 485,-- per ton, waarmee de gemeente op jaarbasis € 25.000,--. bespaart. Op dit moment loopt er een proef bij Attero met nascheiding van kunststof die uit moet wijzen of de scheiding voldoet aan de gestelde eisen. De proef duurt tot 1 juli. Op basis daarvan wordt beoordeeld of de installatie gecertificeerd wordt.

Schonen van sloten
We vroegen B&W waarom het afval van het schonen van de sloten zo lang in de berm blijft liggen. Het ligt in de weg, bijvoorbeeld voor het neerzetten van afvalcontainers. Dit leidt soms tot gele kaarten van de vuilnisophalers, als vuilnisbakken niet goed zijn neergezet. Kortom, het ene beleid lijkt het andere te bijten. De gemeente heeft ons verteld dat bij het schonen van de sloten de zgn. “schouwspecie” tijdelijk in de berm wordt verzameld. Na enige tijd, als het vocht eruit is gelopen en allerlei organismen de tijd hebben gehad om weer terug te kruipen naar de sloot, wordt de specie opgehaald. Binnen de gemeente wordt gestreefd om de specie voor half januari af te voeren. Echter, als er bijvoorbeeld een periode is met strenge vorst e.d., kan dit proces vertraging oplopen.

Lees ook

maandag 13 maart 2023
Wandelen met de burgemeester

Copyright © 2015 Belangengroep Koekangerveld en Omstreken

Alle rechten voorbehouden.

  • Links
  • Nieuws
  • Contact opnemen
  • Portal Koekangerveld e.o.