landschapsproject Koekange-Koekangerveld
Uitnodiging
Voorlichtingsavond landschapsproject Koekange-Koekangerveld
De lintdorpen Koekange en Koekangerveld maken deel uit van het waardevolle slagenlandschap. Het landschap wordt gekenmerkt door smalle, langgerekte percelen die van oost naar west lopen met aan weerszijden elzensingels en ‘hakhout’bosjes. Het is een uniek gebied omdat de percelen/slagen deels in laagveen liggen en deels op zandgrond. De boerenerven waren van origine sober en functioneel en werden gekenmerkt door boomgaarden, meidoornhagen, knotlindes, bomenrijen, huisbrinken en houtsingels. Helaas is dit streekeigen karakter in de loop van de jaren deels verloren gegaan. Landschapsbeheer Drenthe wil in samenwerking met bewoners en agrariërs de komende twee jaar landschapselementen (her)aanleggen en opknappen en van ongeveer 20 erven de Drentse uitstraling herstellen. Om de mogelijkheden van het Landschapsproject Koekange-Koekangerveld nader toe te lichten organiseert Landschapsbeheer Drenthe op donderdagavond 9 maart om 20.00 uur in het dorpshuis de Schakel een voorlichtingsavond. Bewoners en geïnteresseerden kunnen zich via info@lbdrenthe.nl aanmelden.
Gebiedsidentiteit
Het slagenlandschap in de gemeente De Wolden is verdeeld in een vroegere en latere ontginning. De vroegere ontginning rondom Ruinerwold heeft plaatsgevonden op rijkere gronden, waardoor boeren grote percelen ontwikkelden. De perceelsgrenzen bestonden uit sloten en werden begrensd door elzensingels. De boerderijen die hier stonden waren groot en rijk versierd. De latere ontginning rond Koekange en Koekangerveld speelde zich af in armere omstandigheden. Kleine boerderijen met een sober en functioneel ingericht erf. Langs de kleinere percelen lagen elzensingels en houtwallen. Dit gaf het gebied een besloten en kleinschalig karakter. De ontginning liep vanuit het laagveen door tot op het zand. Hier is het dorp Koekangerveld ontstaan. Dat maakt dit type slagenlandschap uniek.
Wat zijn de mogelijkheden?
Landschapsbeheer Drenthe wil in samenwerking met particuliere grond en erfeigenaren en agrariërs inzetten op het behoud en herstel van karakteristieke landschapselementen en boerenerven. Denk aan elzensingels, houtwallen, kleine bospercelen, bomenrijen en poelen. Niet alleen erven bij oude voormalige boerderijen, maar ook moderne boerenbedrijven en aangrenzende erven van woonhuizen komen in aanmerking, mits zij openstaan voor het versoberen van hun erf. Samen met eigenaren worden de inrichtingsmaatregelen bepaald met als doel tot een duurzaam beheer en onderhoud te komen. Hierbij is er ook aandacht voor het bevorderen van de biodiversiteit. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt eigenaren en agrariërs hierin en geeft advies. Aan de deelnemende particulieren wordt een eigen bijdrage gevraagd voor de erfinrichtingswerkzaamheden ter hoogte van de helft van de kosten. Deze kosten kunnen eventueel worden verrekend door zelf de werkzaamheden uit te voeren. Buiten het erf worden volledige kosten tot € 2.500 euro vergoed.
Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van provincie Drenthe en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Begrenzing projectgebied?
Het projectgebied omvat de dorpen Koekange en Koekangerveld met het omliggende boerenland ten zuiden van de N375 tot de Oshaarseweg.
Interesse?
Wilt u uw erf versoberen? Of wilt u het streekeigen karakter van uw boerenland in ere herstellen? Meldt u zich dan (vrijblijvend) aan bij Landschapsbeheer Drenthe en vraag naar de mogelijkheden. Indien gewenst wordt er in overleg met u een erfbezoek ingepland. Tijdens het bezoek worden er afspraken gemaakt omtrent de erfinrichting en een gezamenlijk werkplan opgesteld.
Voor meer informatie of aanmelden neemt u contact op met:
Landschapsbeheer Drenthe
Sibert Hoeksma, projectleider Landschapsproject Koekange-Koekangerveld
T: 06-50744121